Mi az a Click’R?
A Click’R egy teljesen új pedálkötés rendszer, amit a Shimano fejlesztett ki. A CT (Country Touring) szériás cipőkből és speciális könnyű kilépésű taposó patentpedálból áll. Mindezek mellett a Click’R több mint a CT70, CT45, CT40 vagy CW40 cipő és PD-T700 vagy PD-T400 pedálok kombinációja. A Click’R-el sikerült megvalósítani azt az ötletet, hogy a biztonság és a hatékonyság, ami egy pedálkötéssel jár, egyesüljön a taposópedál és utcai cipő nyújtotta komforttal.

Milyen előnyei vannak a pedálkötésnek?clickr1
A „stabil”, de nehéz helyzetekben minden esetben oldódó pedál és cipő talpára rögzített acél kötés (stopli) közötti kapcsolat egyszerre több előnyt is hordoz magában, ami nem csak profik, hanem bármilyen felhasználó számára, legyen az hobbi- szabadidős, vagy túrakerékpáros:

  • Jobb kerékpár kezelés, kontroll két további „fix” érintkezési felület által.
  • Jelentősen megnövekedett hatékonyság az izomerő hajtásba történő átvitele közben, nem mellékesen a láb megfelelő helyzetben történő pzícionálásával és optimálisabb kör alakú mozgással. Ez hosszabb távokon is kevesebb fáradtságot okoz.
  • A pedálról való lecsúszás veszélye és ezáltal a sérülésveszély, mint a lábszár felsértése a minimumra csökkenthető. Ezzel nő a biztonság.


Miért Click’R?
Annak ellenére, hogy a fentebb említett előnyei a pedákötéseknek a profik által már régóta ismertek, a szabadidő- és túrakerékpárosok milliói mondanak le ezekről az előnyökről és használnak szabadidős vagy sportcipőket és taposópedálokat, valószínűleg a következő okokból:

  1. A speciális pedálkötéssel rendelkező kerékpáros cipők alacsony járás-komfortja a hagyományos sportcipőkkel szemben és a
  2. Félelem, hogy kritikus szituációban vagy megállásnál nem tudnak elég gyorsan a pedálkötésből kilépni, azt kioldani. Mindkét problémára a SHIMANO  zu können. Für beide „Probleme“ bietet SHIMANO mit Click’R die Lösung.


clr2Milyen előnyei vannak egy Click’R CT cipőnek?
A talpkialakításnak köszönhetően a CT sorozatba tartozó cipőknek a járás- és gördülési komfortja egy soha nem látott szintet ér el, amik már a hagyományos edzőcipők szintjét jelenti. Ebben nagy szerepet játszik a létra formájú „Shank”-lemez amely a cipő talpának azon pontján, ahol a pedálhoz kapcsolódik és az erőátvitel megtörténik, ott  megfelelően merev, de minden más részén a talpnak elég rugalmas ahhoz, hogy sétálás közben ne lépjen fel zavaróan. Ezt a komfortot egy sportcipőkből ismert EVA habból álló középső talprész fokozza, és egy teljesen gumiból álló alsó talprész egészíti ki a megfelelő tapadásért. A speciális túra-kialakítású – lábfej első részében nagyobb térfogatú - felsőrész tervezés lehetővé teszi az egésznapos kényelmes viseletet. Egy szabadidős sportcipő és egy kerékpáros cipő tökéletes ötvözete minden CT modell.



És miért kell egy új Click’R pedál?
A hagyományos pedáloknál, amelyek a SHIMANO SPD rendszerét használják, a kioldáshoz és a belépéshez szükséges erő azáltal csökken, hogy a mozdulat alatt az egész cipő a merev talpával együtt egy emelőként viszi végbe a mozdulatot, miközben a maximális komfortra kihegyezett puha és ruggalmas talpú CT cipő erre nem képes, emiatt a be- és kilépéshez szükséges erő kifejezetten nagynak tűnik. A megoldás a SHIMANO új Click’R pedáljai, a PD-T700 és a PD-T400, amelyek esetében a belépéshez szükséges erő 60%-al, a kilépéshez szükséges erő 62%-al alacsonyabb, mint egy hagyományos pedál esetében.